Dwars door Gelderland etappe 1 t/m 5

Hierden, de startAl een tijdje staat het wandelpad Dwars door Gelderland op het wandelverlanglijstje. Niet zomaar, nee er zijn namelijk geocaches aan gekoppeld. Elke etappe van het pad is tevens een letterbox. Kan het nog mooier voor iemand die wandelen en geocachen als hobbies heeft?

De bedoeling was om er met een groepje geocachers aan te beginnen, dus de eerste datum werd geprikt en dat werd 17 februari. Helaas, toen het zover was bleven alleen Thuishuis-Heleen en ik over. Samen met Thuishuis Jan reden we dan ook naar Hierden waar Jan ons afzette en vandaar uit zijn eigen plan trok.

VlonderpaadjeHeleen en ik hadden gepland om in ieder geval 3,5 a 4 etappes te doen wat neerkwam op een dikke 25 km. We hebben er uiteindelijk 5 gedaan, wat 36 wandelkilometers opleverde.

We zijn gestart precies om 9 uur, het hysterische kerkje van Hierden luidde ons weg. In Hierden lag echter ook 1 andere traditional, een stip op de kaart en ja die kunnen we dan natuurlijk niet overslaan dus het eerste ommetje werd gemaakt.

Mooi bosEtappe 1 was 6 km lang en voerde het dorp uit en via een betonpad naar het eerste natuurgebied.We staken voor de eerste keer de Hierdense Beek over en gingen het gebied de Bloemkampen in. Een lekker drassig gebied, maar dat werd opgelost door ons over een vlonderpad te laten lopen.
Langs landgoed de Essenburg ging het naar landgoed Hulshorst. Op dit landgoed hebben we weer een kleine afwijking van de route gedaan, want we hadden beide een mystery opgelost die een straatje verder lag. We staken het spoor over en kwamen daarbij langs voormalig station Hulshorst en waren toen aan het eind van de eerste etappe. De eerste letterbox met stempel werd gevonden dankzij de duidelijke hint.

Mooi landgoedWe gingen verder met de 2e etappe, welke ons voornamelijk door de Leuvenumse bossen voerde. Omdat het zondag was, was het natuurlijk weer erg druk met mountainbikers. Maar gelukkig was hier voldoende ruimte om beide bezigheden te beoefenen. We volgden een stukje Zuiderzeepad en staken de Hierdense Beek weer over. Deze beek volgden we blijkbaar een heel eind vandaag want we hebben hem vaak gezien. Hij is dan ook 25 km lang.
Na 10 km wandelen kwamen we bij een bankje vlakbij hotel het Roode Koper waar we ook de cache vlakbij vonden. Een mooi moment om even te rusten en een boterham te eten.

witte pauwVerder dan met etappe 3. Verder door de bossen, tot we er uit gingen en bij een oude herberg aankwamen. Vervolgens een stukje asfalt en toen kwamen we weer op een paar mooie wandelpaden terecht. We moesten zelfs over hekjes stappen, dus hoe de fietsers deze caches doen is me een raadsel. We liepen nu vanzelf landgoed Staverden in, het mooiste stuk van vandaag. We kwamen uit bij het kasteel Staveren, waar we een andere cache meepakten en meteen van de sanitaire voorzieningen gebruik konden maken. Door de prachtige tuinen van dit landgoed en langs de watermolen kwamen we bij het pauwenverblijf. De pauw is blijkbaar het symbool van deze streek, want overal kwam hij in terug. Na het bewonderen van die ene pauw die wel zijn veren uitstak gingen we verder. We kwamen aan de rand van Staverden (kleinste stad van Nederland) en kwamen een bankje tegen om de 3e cachelocatie te berekenen. Na nog een stuk lopen gingen we het bosgebied uit en stonden we aan de rand van de heide.

heerlijk over de heideEtappe 4 ging grotendeels door een heidegebied, het Houtdorper,- en Speulderveld. Vroeger militair terrein, tegenwoordig vrij voor iedereen. Net in dit stuk begon de zon volop te schijnen, waardoor dit stuk helemaal schitterend werd. Heerlijk ver kijken kon je hier.
Na weer een klein stukje bos kwamen we uit in Garderen. In dit dorp hebben we weer een tradi gepakt, en ook deze lag bij een bankje die we maar weer gebruikten om even te rusten. Het was nog vroeg en we waren bijna klaar met het doel van vandaag, dus eigenlijk besloten we hier om etappe 5 ook te gaan lopen. De gegevens werden erbij gezocht en de waypoints in de gps gezet. Superhandig, internet onderweg 😉
In Garderen liepen we langs een oorlogsmonument en eindigden we bij de molen. Hier was de laatste vraag en toen op naar de cache. Deze werd gevonden, maar we moesten nog wel een flink stuk verder voor we aan het officiele eind van deze etappe en dus het begin van de volgende waren.

molen Om half 4 was het dan tijd voor de laatste etappe. Deze was ook nog ruim 7 km, en ik had bedacht dat we in ieder geval voor half 6 klaar zouden zijn. Deze route voerde ons door het Orderbos, en was weinig afwisselend. Wel was het wat glooiender hier, en hoewel we net in de zon liepen lag hier nog best een beetje sneeuw. Het was eigenlijk een uur doorstappen, net zolang tot we alle antwoorden hadden en de locatie konden uitrekenen. Hier ging het nog even fout, maar die fout werd hersteld en net toen we aan het loggen waren met deze laatste letterbox voor vandaag kwam Jan ook al aanlopen.

de eerste stempelsWe hadden er 36 km opzitten in 8 uur en een kwartier (17.15 waren we klaar) en daarbij 10 caches gevonden. Zeer zeker geen slechte cijfers. En voor iemand zoals Heleen, die geen afstanden lopen gewend is, helemaal een mooie prestatie 😀 We zijn nu geëindigd in Kootwijk, waar we binnenkort weer zullen gaan starten met het vervolg van dit leuke wandelpad. Wat vandaag betreft was het een hele leuke afwisselende route, en ik ben benieuwd naar de rest.

Klik hier voor alle foto’s

ddg1-5

#4118 Found it 02/17/2013   Dwars door Gelderland – Etappe 05 Gelderland, Netherlands Visit Log
#4117 Found it 02/17/2013   Dwars door Gelderland – Etappe 04 Gelderland, Netherlands Visit Log
#4116 Found it 02/17/2013   Thuis op de Veluwe – Garderen Gelderland, Netherlands Visit Log
#4115 Found it 02/17/2013   Dwars door Gelderland – Etappe 03 Gelderland, Netherlands Visit Log
#4114 Found it 02/17/2013   Toeristisch Ermelo Anders 8 Pau(w)ze Gelderland, Netherlands Visit Log
#4113 Found it 02/17/2013   Dwars door Gelderland – Etappe 02 Gelderland, Netherlands Visit Log
#4112 Found it 02/17/2013   Rumelshof #2 Gelderland, Netherlands Visit Log
#4111 Found it 02/17/2013   Dwars door Gelderland – Etappe 01 Gelderland, Netherlands Visit Log
#4110 Found it 02/17/2013   De Vuurkuil Gelderland, Netherlands Visit Log
#4109 Found it 02/17/2013   Met Stip op de kaart…Hierden Gelderland, Netherlands Visit Log

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *