Fjoertoer Egmond – 26 november – 26 km

zeerklein01Het is lang geleden dat ik in Egmond ben geweest, maar dit weekend ben ik er voor de Fjoertoer en in januari ga ik er de wandelmarathon lopen. Dit weekend ben ik er samen met Aike. Omdat Aike net zoals mij de hobbies geocachen en hardlopen heeft maken we er een weekend van waarbij we al onze hobbies combineren. We beginnen vandaag met wat caches en morgen gaan we meedoen met de Velsertunnelrun.

In de loop van de middag melden we ons bij ons slaapadres van Vrienden op de fiets. We worden verwelkomd met een kop thee en de vrouw des huizes maakt ons wegwijs. We krijgen geen sleutel mee dus dat betekent dat we het niet te laat kunnen maken. Maar we zijn toch zeker wel voor 22 uur terug? Ehm, nou ja, ik denk het niet. En we leggen haar uit dat we pas om 16.40 starten, ca 6 km per uur lopen maar ook houden van foto’s maken en gezelligheid onderweg. De finishtijd is 23.00 uur en we gaan er van uit die te halen… Ze begreep het nu wat beter en wij verlieten het huis.


zeerklein02We zaten 600 meter van de start, hotel Zuiderduin af. Onderweg daarheen kwam de tweede startgroep ons tegemoet, en zo ook Carla, Tina, Conny en Truus. We spraken af bij de abdij over 6 km om daar gezamenlijk te rusten. We zijn ons binnen gaan melden en kregen de mooie paarse cap met ledverlichting en een keycord voor de stempelkaart. Om precies 16.40 mochten we gaan en kregen we de eerste stempel.

In het begin was het erg druk, we moesten door de straatjes van Egmond. Maar al snel gingen we de duinen in en kregen we ruimte. De zon ging onder en het loonde om af en toe achterom te kijken. Maar het was wel oppassen want dit klinkerweggetje was wel erg glad.


zeerklein03We liepen naar Egmond Binnen en de eerste huizen met verlichting dienden zich aan. Er waren veel huizen onderweg die hun huis mooi versierd hadden en hun best hadden gedaan om de ‘fjoerste’ te worden. In Egmond Binnen kwamen we aan bij een dorpshuis/sporthal. Hier gingen we dwars door heen en in de sporthal waren verschillende objecten te zien waaronder een zinkende Titanic en een tekst in waxinelichtjes.

We liepen hierna richting de abdij. Binnen zaten de dames al te wachten en ze hadden een stoel voor ons vrijgehouden. Lekker, even zitten en een kop koffie!

Na de pauze gingen we met zn 6en weer op pad. We liepen niet constant samen maar wachten wel steeds op elkaar. De weg naar Egmond aan den Hoef was ook allesbehalve saai. Naast de midwinterhoornblazers nog bij de abdij kwamen we ook een houtbewerker tegen en een hele grote vlaggenmast. En zo in het buitengebied was die sliert van mensen die bijna allemaal lichtjes droegen geweldig mooi!

zeerklein04Egmond aan den Hoef vond ik het meest sfeervolle vanavond. De kerk, de huizen, de tuinen, het verlichte dweilorkest, de verlichte Slotruine, de vuurkorven en de gezelligheid maakten dat we hier nog even een korte pauze hielden met de meegenomen warme chocolademelk van Tina.
Her en der werd er ook nog gestempeld en wat uitgedeeld. Zo hadden we al kleine snoepjes en een krentenbol gehad en in dit dorp kregen we een flesje water.

Op een gegeven moment liepen we langs een vijver en daar was een fontein waarop een projectie werd afgebeeld, heel bijzonder.
Na Egmond aan den Hoef volgde de lange weg naar Bergen aan Zee. We kwamen op een splitsing en linksaf ging de massa en was het leuk, rechtsaf ging niemand en was het donker. We begonnen zelfs te twijfelen, maar we zaten toch goed en gingen toch ook maar rechtsaf.

zeerklein05Na enige tijd lopen kwamen we in ’t Woud, hier was nog wat verlicht maar verder weinig te doen. We hadden nog 2,5 uur voor 12 km dus moesten nog doorlopen ook. Het fietspad was verlicht door een wit en rood lampje aan weerskanten, en heel af en toe een kunstwerk. Maar lang niet meer zo spectaculair als voor de splitsing. Gelukkig kwamen er nog wel wat mensen achter ons aan zodat we niet de laatsten waren.

Bij de verrassingspost kregen we een oliebol en genoot ik van de prachtig aangelichte bomen in alle kleuren van de regenboog. Zitten zat er echter niet in want we hadden nog steeds de tijd nodig en ze waren hier toch al aan het opruimen. Eenmaal linksaf geslagen konden we een schaapskooi bekijken, maar dat sloegen sommigen van ons, waaronder ik, over. De weg werd nu verlicht door grote kaarsen die aan de bomen hingen. Dit gaf een mooi effect. In Bergen aan Zee aangekomen moesten we een weg af en zagen we in de verte het prachtig verlichte Zeehuis.
zeerklein06 zeerklein07

We gingen het strand op. En daar begonnen Aike en ik er een flink tempo in te zetten. Dat kon ook want het strand was breed en goed beloopbaar. We haalden verschillende mensen in en af en toe kwamen we weer langs grote verlichte objecten zoals een haai en een vissengraat. Daar werd dan vlug een foto van gemaakt en gingen we weer door. Aan het eind was de top-act van vanavond: de zee geeft en de zee neemt en er werd een projectie getoond van een omvallende kerktoren op een muur van water die door de brandweer werd verzorgd.

aike2Het was slechts vijf over elf toen wij ons afmelden en het herinneringsspeldje in ontvangst namen. Achter ons kwamen nog ontzettend veel mensen binnen, want vlak voor het eind kwam de sliert 14 km lopers ook het strand op. We hebben even gewacht maar zijn toen richting het gezellige pleintje gelopen waar we met Conny en Truus nog wat gedronken hebben voordat we weer richting ons slaapadres zijn gewandeld.

De Fjoertoer Egmond zat erop en ik vond het een heel erg mooie editie! Ik zou volgend jaar zo weer mee willen doen, maar zou dan voor de 19 km zuid kiezen, dan heb je èn de mooie route èn de gezelligheid èn de tijd om alles te bewonderen dus geen tijdsdruk.

 

Klik hier voor alle foto’s.

zeerklein09

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *