Drenthepad etappe 1 Beilen-Uffelte – 5 februari – 32 km

aa01Vandaag is er een begin gemaakt met het Drenthepad. Niet een pad wat hoog in mijn to do lijst stond, maar het kwam op mijn pad…
Robert, een geocachemaatje, heeft namelijk een startbewijs gewonnen voor de 4Daagse. Het wordt zijn eerste deelname dus moet hij trainen, en flink ook aangezien hij de 4×55 km mee wil wandelen.

Hij had al een etappe gedaan, maar als ik ergens aan begin wil ik ook vanaf het begin beginnen dus besloten we netjes in Beilen te starten. We werden weggebracht door Karst en toen we er bijna waren kwam Robert erachter dat hij zijn wandelschoenen niet aan had. DE fout van de beginnende wandelaar 😀 Dat zal hem niet gauw weer overkomen denk ik..

Uiteindelijk waren we tegen 10 uur op station Beilen en zochten we naar de rood-gele markering. Die werd gevonden en na een sanitaire stop bij de shop aldaar gingen we op weg. Het weer was niet het mooiste vandaag, maar gelukkig regende het niet. Het was alleen wat koud.

aa02We liepen het eerste stuk door Beilen, we staken het kanaal over en liepen al snel door het Terhorsterzand. Deze etappe leek me erg mooi door de natuurgebieden waar we doorheen zouden lopen, en dat bleek ook zo te zijn.
We staken de snelweg over en gingen het Lheebroekerzand in. Bospaden, zandpaden en heidepaden markeerden het parcours. Bij het Zandveen (een waterplas) herkende ik het veld waar ik 2 jaar geleden boompjes heb omgezaagd voor de Vlinderstichting. Leuk om dat nog eens weer terug te zien. Bij een picknickbank vlakbij was het tijd om even onze bammetjes op te eten. Echter was het nogal nat dus zitten zat er niet. Gauw weer aan de wandel dus.

aa03Toen we de N855 over waren liepen we het prachtige Dwingelderveld in. De laatste 2 jaar ben ik hier regelmatig geweest maar het verveelt nooit. Wat vind ik het hier mooi! Heerlijk om langs al die vennetjes te lopen, mijlenver te kijken en schapen te zoeken op de heide. Vlak na de schaapskooi moesten we om het Smitsveen heen. Volgens de routebeschrijving was het linksom. We volgden braaf het pad, maar helaas werd dat natter en natter. Op een gegeven moment moesten we van polletje naar polletje springen en uiteraard ging dat mis waardoor ik weer eens tot aan mn enkels het water in ging. Het pad was echt niet te doen. We besloten daarom om te draaien en rechtsom te lopen. Het pad steeg daar iets en werd zelfs droog. Een betere keuze! Aan de andere kant moesten we een stuk grasveld over wat erg drassig was, maar zonder al te nat te worden kwamen we toch weer op de route.

aa04We gingen nu het grote veld oversteken via een mooi lang pad. Normaal hou ik niet van lange paden, maar deze is daar een uitzondering op. In de verte was de beroemde telescoop zichtbaar. Aan de andere kant van het veld kwamen we uit bij het bezoekerscentrum. Ik had in mijn hoofd daar een rust gepland, maar helaas was het gebouw gesloten vanwege een verbouwing. Zo jammer. Dus hebben we een rust gehouden buiten op een bankje en moest de sanitaire stop maar weer eens in het bos plaatsvinden.

We lieten de natuur achter ons en via rustige weggetjes liepen we helemaal naar Engeland, om vervolgens in Ruinen te komen 😀 . Hier besloten we dan om een café te zoeken om even fatsoenlijk warm te zitten. Ruinen is een leuk Drents dorpje. Het heeft een heuse brink en schattige boerderijen en huisjes. We kregen er een stuk van te zien toen we na de rust het dorp weer uitliepen.

aa05Via een lang trekkerspoor gingen we weer noordwaarts, we hadden het keerpunt en daarmee het meest zuidelijke puntje van het Drenthepad gehad. We liepen de Anserdennen in. Een licht glooiend bosgebied. Dit stuk was nog leuk. Het was ook een beetje survivalen want sommige paden waren compleet ondergelopen met water. Toen we de bossen uitgingen kwam het minst leuke stuk van vandaag. Lange saaie weggetjes, soms niet eens te belopen vanwege het zand en de sporen.

 

aa06Aan het eind kwamen we nog wel over een paar leuke wandelpaden en een stukje bos. Ik heb er de geocache Drenthepad kunnen loggen en nog een andere cache waar we vlak langs liepen. We kwamen uit bij het kanaal in Uffelte en omdat het inmiddels 5 uur was geweest en het binnen een halfuur donker zou worden besloten we hier te stoppen en werden we hier weer opgepikt door Karst.

De kop is er af, tot nu toe is het een mooi en afwisselend pad. Eens kijken wanneer het een vervolg gaat krijgen.

Klik hieronder op de foto voor alle foto’s

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *