Westerborkpad deel 5: Hilversum Sportpark – Amersfoort – 12 juli – 20 km

04We hebben een treinkaartje die deze zomer op moet, maar vanwege allerlei andere wandel en vakantieplannen was het moeilijk een weekend te kiezen in juli of augustus. Dus kwam Janny met het idee dit weekend verder te gaan met het Westerborkpad. Goed plan, maar ik was in de veronderstelling dat we op zaterdag zouden gaan. Tot Dini op vrijdagmiddag: tot zondag zei. Oeps…change of plans..

Gelukkig had ik niks belangrijks op zondag gepland, en was het ook een stuk koeler dan op zaterdag. Zaterdag was het 29 graden in ons Twente. Echter op zondagmorgen hoosde het even, net op het moment dat we naar het station wilden fietsen. De regenjas ging toch maar mee, maar eenmaal bij het belastingkantoor aangekomen daar toch maar de regenjas achtergelaten met de fiets, in de fietsenstalling. En maar goed ook want het bleef de hele dag lekker, droog wandelweer.

07Om kwart voor 10 waren Janny, Dini en ik op station Hilversum Sportpark. Bijna hadden we een trein gemist doordat we dachten te moeten overstappen. Maar gelukkig was er een hele aardige conducteur die ons de trein weer in loosde.

Achter station Sportpark ligt sinds kort een geocache. Deze lag er de vorige keer nog niet, dus we begonnen hier mooi mee. Het vogelhuisje werd snel gespot en geopend. Vervolgens liepen we een stukje door Hilversum door een straat met prachtige huizen, die ook allemaal een naam hadden. We kwamen bij de spoorlijn uit die we vandaag redelijk direct tot Amersfoort gingen volgen. Het gebied langs het spoor ging van een volksbuurt over in een bos genaamd Anna’s Hoeve. Een cache met gelijke naam werd hier ook opgepikt, door een klein ommetje te maken.

09Een prachtig bos vond ik dit. Niet alleen bomen, ook open plekken, bruggen en waterpartijen sierden het gebied. We gingen via leuke kleine paadjes onder de snelweg door en liepen nog een stuk slingerend door bossen. Onderweg kwamen we struiken tegen met vruchten die gegeten konden worden volgens de dames. Zelf ben ik niet zo van zo uit de natuur eten, maar na 1 krent (want dat waren het) was ik verkocht. Wat heerlijk zoet! Ik plukte er meteen een handvol uit om mee te nemen voor onderweg. Jammie!

Even verderop kwamen we ook kroos en bosbessen tegen, maar die waren (nog) niet eetbaar. Tja zo leer je weer eens wat onderweg 🙂

15Toen we het bos uit kwamen liepen we Baarn in. We kozen voor een pad aan de andere kant van het spoor dan de officiële route ging, dit omdat er natuurlijk weer wat caches lagen. De ene bij een monument ter nagedachtenis aan koningin Emma en de andere bij een heel oud, stijlvol bruggetje. We waren er allemaal over eens dat dit paadje mooier was dan de asfaltweg van de officiele route! We kwamen na een paar honderd meter vanzelf weer op die route terecht en liepen door naar station Baarn.

Bij de Generaal, een oud stationsgebouw aan de ansichtkaart daar te zien, hebben we op het terras even koffie dan wel thee gedronken. Het was kwart voor 12 en we hadden er bijna 10 km opzitten. Na een sanitaire stop en het bijvullen van de flesjes gingen we verder. We kwamen langs een boom waar heel grappig paddenstoelen uit groeiden, een kabouterflat leek het wel op :).

22Door een woonwijk liepen we Baarn uit en gingen we ‘het land’ in. Oftewel we konden weids kijken vanaf nu. Zelf vond ik dit een wat saaier stuk. Gelukkig lag er om de kilometer ongeveer nog een geocache, dat brak het nog een beetje. Na een km of 3 zagen we Soest in de verte, en stond er een bankje waar we onze bammetjes op hebben gegeten. Na het maken van een grote bocht gingen we heel verassend opeens een hek door en volgden we een graspad langs het asfalt. Dit was tenminste weer mooi!

We spraken nog wat medewandelaars en vonden ook op dit pad nog 2 caches en aan het eind ervan waren we in Amersfoort. We staken een drukke weg over en liepen een woonwijk in. Omdat er ook in deze wijk nog een cache lag, gingen we een straat eerder eraf. We moesten lachen om alle straatnamen hier, die waren precies dezelfde als in de wijken waarin wij wonen.

25We kwamen nog langs een oorlogsmonument, slechts de tweede vandaag want ook tegenover station Baarn was er 1. Daarna gingen we via een creatief bedrijventerreintje richting het station, om onderweg bij de opgeknapte rolbrug die hier voor de sier stond, nog een mysterycache mee te pakken.

Volgens Dini hadden we nog 5 minuten om de trein te halen, maar net toen ik zei dat we dan eindelijk de traditie gingen verbreken van het missen van de trein, zei ze: oeps, verkeerd gelezen, hij is net weg….

33Tja, dit was onze 5e Westerbork-wandeldag, en voor de 5e keer hadden we op een paar minuten na de trein gemist.. Gelukkig kwam er na 25 minuten weer een volgende, en omdat we al om half 3 op het station waren, waren we nog steeds lekker op tijd weer in Almelo, namelijk om 4 uur. De score: 20 km en 12 caches, het was weer leuk! Wat ik wel jammer vond was dat we in deze etappe weinig van de Jodenvervolging hebben gezien. Alleen hier vlakbij het station was een Joodse begraafplaats waar je op kon als je de sleutel elders in de straat haalde.
Wel was de route erg afwisselend en dat maakte hem mooi.

De volgende etappe zal nog even op zich laten wachten, we hopen dat we in oktober weer kunnen afspreken.

Klik hier voor alle foto’s

Found it 07/12/2015 Carolaa found Op het juiste spoor Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found De Primula Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Er is geen bal aan! Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Souveniertje Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Eem-trip #2: Malebrug(zicht) Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Rondom Amersfoort #14 Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Het Kippenbruggetje Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Nico1546 Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Eerbetoon aan koningin Emma Utrecht, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Vincent’s 3e Noord-Holland, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Anna’s Hoeve Noord-Holland, Netherlands Visit Log
Found it 07/12/2015 Carolaa found Achter station Sportpark Noord-Holland, Netherlands Visit Log

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *